Delivery of Chinese food in Kiev

С 11:00 до 21:00 | Seven days a week

0 Cart грн.

The culinary art of China

1 August ,2025

The culinary art of China has been perfected over centuries. Over the 3,000 years of its existence, it has acquired and, importantly, preserved all the valuable knowledge and skills that make Chinese dishes some of the healthiest and most delicious.

The oldest archaeological finds, which testify to the relatively high gastronomic level of the Chinese, were discovered in the city of Anyang in Henan Province. These were bronze pots, knives, cutting boards, spatulas, ladles, and other utensils. As early as 770-221 BC, during the Spring and Autumn Period and the Warring States Period in China, there were public restaurants, and about 1,500 years ago, a detailed cookbook was compiled.

In most cases, the uniqueness of Chinese cuisine is achieved through the skillful processing of raw ingredients, rather than the ingredients themselves. One of the main principles is that a dish should consist of small pieces so that no additional effort is required to cut the finished dish on the plate during the meal. Hence, there are two main culinary secrets in Chinese cuisine: cutting correctly and frying correctly. Small pieces of the same shape and size are cooked very quickly (literally one or two minutes) over high heat in hot oil, often with fragrant pepper and ginger first roasted in the oil, which gives the finished dish a special aroma.

The concept of Chinese cuisine encompasses a multitude of regional cuisines, but the most famous and influential among them are Sichuan, Shandong, Jiangsu, and Cantonese. They differ from each other due to different climatic conditions, geography, history, and lifestyle in the respective regions.

We will talk about the dishes of the first (Sichuan) cuisine. Sichuan cuisine is known for its bright flavors, spiciness, and pungency, which come from the active use of garlic and red pepper, as well as the flavors of local peppers, Sichuan and Chao Tian Jiao, nuts, sesame paste, and ginseng.

Відомі страви – мапо тофу, курча гунбао, тушкована свинина по-сичуаньськи, “мурахи підіймаються на дерево“, свинина зі смаком риби, телятина по-сичуаньськи.

Цыпленок Гунбао — (кит. 宮保雞丁, англ. kung pao chicken) – классическое блюдо Сычуаньской кухни. Готовится из кусочков куриного филе, обжаренных с арахисом и красным перцем чили. Как и большинство блюд сычуаньской кухни, это острое блюдо с ярко выраженным вкусом.

Винахідником страви вважається Дін Баочжень (англ.) (丁寶楨) – китайський сановник і відомий гурман, який жив за часів Цинської династії. Коли Дін Баочжень був губернатором провінції Шаньдун, у нього на службі перебувало понад десять кухарів. Гостей, які збиралися в його будинку, він часто пригощав стравою власного винаходу – обсмаженими шматочками курки. Пізніше, ставши намісником у провінції Сичуань, Дін Баочжень видозмінив свою страву, пристосувавши її до особливостей сичуаньської кухні – зробивши її гострішою і прянішою. Згодом рецепт цієї страви набув широкого поширення, і її почали готувати в багатьох ресторанах по всьому світу. Оскільки Дін Баочжень обіймав при імператорському дворі посаду гунбао – вихователя спадкоємця (буквально “палацовий вартовий”), страва дістала назву “гунбао цзідін” (宮保雞丁), або “гунбао жоудін” (宮保肉丁), – “шматочки курячого м’яса, приготовані за рецептом гунбао”.

Телятина по-сичуаньськиодна з найпопулярніших страв китайської (сичуаньської) кухні Телятина по-сичуаньськи потішить Вас своїм гострим, насиченим смаком та екзотичним ароматом, якого їй додає збалансована китайська суміш із п’яти спецій, а також сичуаньський перець.

Veal in signature sauce — cooked in oyster sauce with a mix of veggies and spices.

Приємного апетиту!

0 Cart is empty Checkout грн.

Forgot your password? Please enter your e-mail address. You will receive an email with a link to set a new password.

Закрыть