Китай багатий на свої традиції. І більшість із них тісно пов’язані з їжею. Процес готування…
Доставка китайської їжі в Києві
С 11:00 до 21:00 | Без вихідних
Гірка диня в Китаю, карела в Індії, гойя в Японії – цей овоч користується популярністю в азіатській кухні завдяки унікальному зовнішньому вигляду і незвичних смакових якостей. Серед інших сортів овоча, окремою популярністю користується момордика харанція.
Візуально овоч нагадує щось середнє між кабачком або огірком з нерівною і гострою шкіркою. Але, незважаючи на незвичайний зовнішній вигляд, зберігається момордика дуже мало. Лише за пару днів у холодильнику шкурка блідне, а м’якоть стає занадто м’якою. Свіжий овоч занадто гіркий і не годиться для вживання в їжу, його необхідно термічно обробляти. Для кулінарії використовують плоди зеленого кольору, момордика жовтого або оранжевого кольору має настільки гірку м’якоть, що навіть термічна обробка не рятує.
Навіть пружні зелені плоди мають великий запас гіркоти, якої необхідно позбутися. Для цього достатньо просто добре засипати овочі сіллю, а щойно диня пустить сік, віджати її руками. Не варто хвилюватися про те, що ви зможете пошкодити структуру овоча, момордика досить еластична і легко повертає свою форму. Після, просто промийте овоч під проточною водою в друшляку. Деякі фахівці вважають, що таким чином втрачається частина вітамінів, але зате ви зможете позбутися неприємної гіркоти. Деякі кухарі вважають за краще просто ошпарити диню окропом або зварити її в солоній воді.
Момордика широко цінується за свої лікувальні властивості. Відвари з овоча дають змогу зняти симптоми шлунково-кишкової інфекції, знизити рівень цукру, холестерин і багато іншого. І найприємніше, 100 грам овоча містить усього 19 кілокалорій.
У китайській кухні активно використовується не тільки м’якоть, а й насіння. Даня відварюють, обсмажують, додають у різні супи, овочеві рагу і салати.
Зелений овоч у будь-якому вигляді чудово поєднується з:
Момордика вигідно вирізняється підвищеним вмістом вітамінів і білків, що надає їй високу поживну цінність. Деякі частини рослини, наприклад її молоде листя або пагони, містять високий відсоток фолієвої кислоти, тому використовуються як корисна добавка для супів, салатів і закусок.
Молоді плоди або тільки їхню м’якоть можна обсмажувати і додавати потім у салати. Якщо плід досить зрілий, його кісточки набувають насиченого червоного кольору. Без попередньої обробки вони не придатні в їжу через свою жорстку текстуру, тому їх потрібно трохи проварити.
Окрему популярність в азіатській кухні завоювало варення з момордики. Отримана солодка маса додатково може змішуватися зі спиртом. У результаті виходить незвичайний лікер або настоянка з унікальним смаком.
Як добавки до тортів, булочок та інших кондитерських виробів використовують насіння момордики. Воно виділяється насиченим горіхово-тропічним присмаком і багате на мікроелементи та різні вітаміни.
© 2025 brucelee.
All rights reserved.
We accept: