Доставка китайської їжі в Києві

C 11:00 до 23:00 | Без вихідних

0 Кошик

Синдром китайського ресторану. Між правдою і вигадкою

27 Грудня, 2019

А Вас вже лякали «синдромом китайського ресторану»? Це поняття має на увазі набір симптомів, що включають в себе нудоту, почервоніння обличчя, прискорене серцебиття, головний біль, рясне потовиділення, оніміння рота.

По мнению некоторых ученых, эти симптомы вызывает глутамат натрия, известный как «усилитель вкуса», часто применяемый в китайской кухне. Но за болем чем 40 лет существования «синдрома», он оброс множеством сомнительных мифов. Так давайте все-таки обьективно рассмотрим все имеющиеся факты и вынесем свой вердикт.

Заказать фирменную рыбу "Белку"

У природі глутамат натрію утворюється з глютамінової кислоти, що входить до складу практично всіх білків. Вона міститься в тільки що зібраних овочах, свіжого м’яса і птиці, надаючи їм апетитний натуральний смак і запах. При зберіганні та консервуванні продуктів кількість цієї амінокислоти зменшується. Таким чином, додавання порошку глутамату як би виправляє ситуацію, повертаючи втрачений смак і запах. Крім того, в людському організмі міститься близько 2х кілограмів (!) Натурального глутамату, без якого життєздатність організму неможлива.

У чистому вигляді глутамат натрію виглядає як твердий білий кристалічний порошок, який не має смаку і запаху. Лише при додаванні в їжу він підсилює її смакові властивості. Саме з цього підсилювач смаку широко застосовується у виробництві ковбас, соусів, консервованих і заморожених напівфабрикатів, картопляних чіпсів і багатьох інших продуктів харчування. Значить, питання вже не в тому, доданий або не додано цей глутамат натрію в той чи інший продукт, а в тому, в якому обсязі застосована ця добавка в конкретному блюді.

За підрахунками вчених, середньостатистичний європеєць щодня отримує з їжею від 10 до 20 грамів глутамату природного походження. Ще 0,3-0,5 грама він споживає у вигляді харчових добавок. Для жителя східної Азії щоденне споживання підсилювача смаку може досягати 3-х грам.

Початок промислового використання глутамату натрію бере початок в Країні висхідного сонця, де протягом багатьох століть для поліпшення смакових властивостей продуктів використовували екстракт водоростей, багатих глутамінової кислотою. У 1907 році добавка вперше була отримана в чистому вигляді шляхом ферментації з вуглеводів і її виробництво запатентовано великої японською корпорацією «Аджіномото». Японський досвід нації довгожителів довів безпеку приправи і з тих пір вона почала поширюватися в світовій харчовій промисловості з величезною швидкістю. У 1947 році добавка офіційно починає використовуватися в США як підсилювач смаку, а незабаром затверджується в ролі харчової добавки і в Європі.

Перші повідомлення про хворобливі симптоми, що з’являються в результаті поїдання страв з глутамат, з’явилися в американських ЗМІ в кінці 60х. Термін «синдром китайського ресторану» був вперше згаданий в 1968 році публікацією в авторитетному медичному журналі «New England Journal of Medicine», де її автор, американський доктор корейського походження Роберт Хо Ман Квок описав симптоми, які зазвичай проявляються через 15-20 хвилин після прийому їжі і тривають до двох годин, без будь-яких серйозних наслідків. Але відразу після прийому їжі можливо оніміння шиї з боку спини, поступово переходить на обидві руки і спину, загальна слабкість і прискорене серцебиття. Дані відчуття доктор Квок пов’язав з додаванням глутамату натрію в їжу кухарями китайських ресторанів. З легкої руки доктора в наукові журнали полився потік аналогічних і більш вражаючих описів схожих випадків, де мова вже йшла і про палінні в грудях, і про нудоту, і про прискореному серцебитті. Тим, хто прагне сенсації журналістам все одно, чим лякати читача, пташиним грипом, апокаліпсисом 21.12.12 або «синдромом китайського ресторану».

В середині 70-х років навколо глутамату вирували вже серйозні бурі. Американський нейрофізіолог Джон Олні виявив, що ця речовина може викликати незворотні пошкодження мозку у щурів. Після цього глутамат стали підозрювати в багатьох захворюваннях: від звичайної головного болю до хвороби Альцгеймера.

Однак, інші наукові дослідження показали благотворний вплив глютамінової кислоти на організм. Є дані, що вона покращує пам’ять і допомагає зосередитися. Амінокислота і її похідне – глютамат натрію поставляють організму важливий будівельний матеріал, який зміцнює нервову систему.

У наші дні, глутамат є однією з найбільш досліджених харчових добавок і на основі проведених досліджень визнаний повністю безпечним як приправу.

Вже більше шести століть в азіатських кухнях використовують екстракт морських водоростей, так звана витяжка глютаматовой кислоти, але ж у китайця голова болить не частіше, ніж в українця. Так чому ж тоді прийом китайської їжі може супроводжуватися для деяких головним болем, прискореним серцебиттям, нудотою і поколюванням в горлі?

Значить, проблема не в глутамат, а в особливостях конкретної людини. Тому що деякі з нас страждають на захворювання, яке називається «непереносимість глутамату», що не має нічого спільного з китайською кухнею. Виходить, «синдром китайського ресторану» – це всього лише алергічна реакція невеликого відсотка людей. Але ж алергію на шоколад, мед або цитрусові не називають «сіндромомамі».

Payment

НАДІЙНИЙ ОНЛАЙН ОПЛАТА

Замовлення можна оплатити картою онлайн на
нашому сайті або через термінал
кур’єра

Free delivery

БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА

Безкоштовна доставка по центру Києва.
Дивись карту доставки

Fast

ЗАВЖДИ ШВИДКО І СМАЧНО

Всі страви готуються виключно
в нашому ресторані Шеф-кухарем особисто

Безкоштовна доставка китайської їжі додому в Києві

Віртуозно приготована морська і річкова риба, та так, що складно вгадати смак м’яса, якщо це не входить в план шеф-кухаря. Відомими є випадки, коли європейці приймали добре приготований тофу – за м’ясо, або рибу – за птицю! Є навіть легенда про те, як кухареві вдалося догодити досвідченого гурмана-імператора, приготувавши морського окуня, ніби це «білка».

Дивну курку по-китайськи можна приготувати тисячею різних способів, просто міняючи соуси і маринади до неї, а ось справжній рецепт «пекінська качка» – тільки один в кожній родині, і передається він з покоління в покоління, як один з сімейних секретів.

Замовлення китайської їжі в офіс і додому

Це відмінний шанс долучитися до древньої цивілізації і скуштувати їжу її імператорів у себе вдома, адже тут, в Києві ми можемо собі дозволити трохи екзотики. Зробіть замовлення китайської кухні, оціните якість, свіжість і дивну подачу незвичайних азіатських страв. Здивуйте гостей нової цікавої їжею, делікатесами з морепродуктів і хрустких деревних грибів, у яких справді оригінальний, м’який і свіжий смак! Забудьте хоч на день про банальну їжі, покуштуйте незвичайні поєднання овочів і слідкувати-кислих соусів, морепродуктів і домашньої локшини, ніжного рису і вогненної риби «Білки»!

Ми здійснюємо доставку їжі:

в Голосіївському, Дарницькому, Деснянському, Дніпровському, Оболонському, Печерському, Подільському, Святошинському, Солом’янському, Шевченківському районах міста Києва.

Дорогі клієнти!
Якщо у Вас виникли претензії на замовлення, Ви можете звернутися до відділу контролю якості по телефону (044) 353-12-23 або по e-mail: info@brucelee.com.ua. Ми працюємо з 10:00 до 23:00, в п’ятницю і суботу з 10:00 до 24:00

0 Кошик порожній Оформити замовлення грн