Китай багатий на свої традиції. І більшість із них тісно пов’язані з їжею. Процес готування…
Доставка китайської їжі в Києві
С 11:00 до 21:00 | Без вихідних
Різноманітність, раціональний підхід, задоволення базових потреб у БЖУ – далеко не повний список причин, завдяки яким китайська кухня має особливу вдячність у всьому світі. Але мало хто знає, що кухарі з часів Стародавнього Китаю виконують роль і лікарів, які використовують свої страви не тільки для втамування голоду, а й для поповнення енергетичного балансу або навіть лікування! А все завдяки особливій філософії. Поринути в естетику харчового балансу ви зможете вже зараз, просто зверніть увагу на кілька основних нюансів.
Уперше страви китайської кухні, які досі знайомі нам і користуються популярністю в усьому світі, з’явилися близько 3000 років тому. Саме тоді зародилася віра в те, що їжа може лікувати. І дивлячись на те, який чудовий вигляд мають китайці, в це можна легко повірити. Один з основних нюансів – різноманітність у стравах трав, спецій і прянощів. Відомо понад 300 найменувань.
Китайці також відомі як «всеїдні». Вони впевнені в тому, що не існує неїстівної і не смачної рослини, тварини, комахи, ви просто не вмієте це готувати. Особливо якщо об’єднати в одній страві безліч компонентів та інгредієнтів.
У процесі готування не менше третини всього часу приділяється підготовці та обробці кожного продукту. А теплова обробка найчастіше займає не більше 5 хвилин – порційні шматочки просто обсмажують у розпеченій олії. Але китайці також використовують і інші способи готування – тушкування, томління, варіння, готування на пару.
Важливо вміти поєднувати різні продукти між собою. Їхній смак, запах і колір мають органічно переплітатися і доповнювати один одного. Здебільшого цього вдається домогтися за рахунок дрібного шинкування і швидкого обсмажування. Це правило актуальне і для овочів, і для м’яса. Останнє для збереження соковитості обсмажується в клярі на основі крохмалю або борошна.
Кожен регіон Китаю відомий своїми особливостями приготування, нюансами і фірмовими рецептами. Для зручності їх було об’єднано у дві великі категорії:
Північна кухня Китаю відома своєю насиченістю, поживністю, використанням прянощів. Страви максимально калорійні та здебільшого жирні. Пиріжки, смажені пельмені, щільні супи, локшина з м’ясом – найяскравіші приклади.
Південна кухня Китаю виділяється свіжістю, пікантністю, гостротою. Основу складають крупи, морепродукти, овочі.
Але в кожному випадку перед вами подають збалансовану їжу, з витриманими пропорціями, привабливим кольором, яскравим ароматом і насиченим смаком. Утримати всі нюанси і наситити свого гостя, здивувавши своїми кулінарними навичками – ось основне завдання кухаря китайської кухні. Подібне вдається тільки справжнім професіоналам.
Не бійтеся відкрити для себе китайську кухню з нового боку і переконайтеся самостійно, наскільки різноманітною вона може бути.
© 2025 brucelee.
All rights reserved.
We accept: