Китай багатий на свої традиції. І більшість із них тісно пов’язані з їжею. Процес готування…
Доставка китайської їжі в Києві
С 11:00 до 21:00 | Без вихідних
Супи займають окрему нішу в китайській кулінарії, культурі харчування та філософії життя. «Немає поганих продуктів, є погані кухарі», — ця приказка як ніколи актуальна і при приготуванні супів у китайській культурі. У процесі приготування використовуються найрізноманітніші продукти, тому готовий результат може вразити багатством смаків, кольорів, ароматів.
Як і інші страви, супи не готують про запас. Забудьте про літрові каструлі супу, які розігріваються в міру необхідності. Одна з особливостей китайської кулінарії — нічого не готується «на потім». Це правило як ніколи актуальне при приготуванні супів.
Під час трапези на стіл можуть подати відразу не один, а кілька супів, при цьому не обов’язково, що це буде в обід, а сам прийом їжі буде починатися з супу. Правило актуальне для будь-якого регіону країни. Для бульйону яловичина практично не використовується, супи частіше готуються на основі курки, морепродуктів, свинини, риби. За етикетом спочатку з’їдаються всі тверді шматочки їжі, а бульйон випивається або вичерпується ложкою. При цьому ложка ніколи не використовується для твердих шматочків їжі, тільки палички.
Перші супи на території Китаю стали вживати в їжу майже 5 тис. років тому. Саме тоді почав з’являтися керамічний і бронзовий посуд, а наповнювався він юшкою. Ті супи, рецепти яких збереглися до наших днів і користуються особливою вдячністю, почали з’являтися близько 13 століття н.е.
Саме тоді з’явилася традиція подачі супу як однієї зі страв на столі. Під час трапези вважається неввічливим наповнювати шлунок супом і не давати спробувати інші страви. Поступово традиції різних регіонів стали відрізнятися, що особливо помітно по північній і південній кухні. Перша відрізняється насиченими ароматами, використанням сильних прянощів. А в південній переважає легкість, морепродукти.
Приклад північної кухні — традиційний кисло-гострий суп. Він же сичуаньський. Густий, ситний, пряний, легко насичує і зігріває холодними вечорами. Традиційний для Таїланду Том-Ям полюбився і в Китаї, особливо в південних регіонах. Легкий вершковий смак бадьорить і позитивно налаштовує на довгу трапезу. Традиційний суп з фунчозою і фрикадельками більше характерний для центрального Китаю. База супів єдина, а унікальні інгредієнти додає кожна господиня, щоб домогтися неповторного смаку, що робить її суп коронною стравою.
Не забороняється при цьому випити трохи бульйону перед основним прийомом, оскільки на думку деяких китайців бульйон сприяє прискоренню метаболізму і відмінному травленню.
Порція рідкої їжі здатна не тільки наситити, але й стати ліками, нормалізувати кровообіг. Відновитися після тривалої хвороби, зібратися з силами, поліпшити власний стан — це далеко не повний перелік рекомендацій, якими керуються під час приготування та вживання супів.
Бажаєте охолодитися в спекотний літній день? Спробуйте замовити порцію супу. Він може бути теплим або навіть гарячим, але в результаті ви відчуєте охолоджуючий ефект.
Ви легко зможете схуднути, відновити баланс мікроелементів, підняти настрій і багато іншого. Все стає можливим після порції китайського супу.
© 2025 brucelee.
All rights reserved.
We accept: